Meubelen algemeen

Meubelen voor huis en tuin

By - admin

Hoe energiebewust ben jij?

Tegenwoordig is men zich steeds vaker energiebewust. Er wordt elke dag meer groene stroom gebruikt dan de dag daarvoor. Apparaten worden vanaf de productie meer en meer energiezuinig gemaakt. Mensen houden op allerlei manier rekening en vinden steeds meer manieren om de energiekosten te drukken. Toch blijft elk huishouden vol met energieverbruikers. Ja, ook bij jou in huis zullen er verschillende staan. Weet jij eigenlijk wel wat de grootste energieverbruikers zijn? Benieuwd welke apparaten in jouw huis
energiezuinig en vooral welke niet? En of er alternatieven voor zijn? Lees dan gauw verder! Op gas en licht kan je ook veel besparen als je verschillende energieleveranciers op een rijtje zet.

Dé top tien van stroom vretende apparaten

Er bestaat een, echt waar, top tien met minst energiezuinige producten in een huishouden. Met pracht en praal staat op nummer één de elektrische boiler. Als voorbeeld, op jaarbasis heeft zo’n boiler met een capaciteit van twintig liter nodig en een verbruik van negentienhonderd kWh stroom. Misschien zegt je dit weinig. Waarschijnlijk al meer als je weet, dat dit ongeveer de helft is van het energieverbruik van een huishouden. Ook weer op jaarbasis. Daar sta je wel even versteld van toch! Met een zonneboiler kunt je heel veel
meer besparen. Klein nadeel is dat de aanschafprijs behoorlijk hoog kan liggen.

De nummer twee en de nummer drie

Niet iedereen zal er één hebben, maar een pomp voor in de vijver staat overduidelijk op nummer twee. Met name als de pomp continu aanstaat, gaat het stroomverbruik schrikbarend hard. In de top drie is de elektrische kachel de opvolger van de vijverpomp. Dat gezellig kacheltje, wat de woonkamer vaak zo leuk aankleedt. Ondanks dat deze warmtebron niet groot hoeft te zijn, vreet het apparaat wel ongelooflijk veel stroom. Om de kosten te kunnen drukken, is een thermostaat een zinvolle aanvulling.

Luxe of meer handenarbeid?

Andere apparaten in de top tien zijn de beertender en de Amerikaans koelkast. Dit zijn toch echt heuse luxe producten. Ontzettend leuk en handig om te hebben. Tot je erachter komt wat de bijkomende kosten zijn, als je de energierekening er op na pluist. Maar denk ook aan een airconditioner en een vaatwasser. Misschien toch maar vaker het raam open, of lekker samen afwassen en afdrogen? De top tien wordt afgesloten met een droger. Dat kost een huishouden gemiddeld zo’n vijf euro per maand aan stroom. Toch maar buiten de was ophangen? Zo’n gek idee is dat eigenlijk niet.